info@gabrieldent.hu | +36-20-257-1208 | +36-20-257-1208

A fogeltávolításról

"Menyi még a 32...?" Mátyás Király

Napjaink fogászatára a fogmegtartó kezelés vált mindennapos tevékenységgé. De sajnálatos módon , a fogorvos legnagyobb igyekezete ellenére, még így is  elkerülhetetlenné válhat a fog eltávolítása.

Ezek a beavatkozások tulajdonképp már a szájsebészet témakörébe tartoznak, de ez nem jelenti azt, hogy minden foghúzás elvégzése szájsebészeti szakellátást igényel. De nem kell a pácienseknek rossz néven vennie, ha fogorvosa mégis más szakellátóhoz küldi egy fog eltávolításával, mert egy avatott kéz által végzett fogeltávolítás mindenki számára egyszerűbb lehet, mint ha ragaszkodunk saját fogorvosunkhoz.

Mindenki megnyugtatására közöljük, a beavatkozás helyi érzéstelenítésben zajlik. A gyulladásban lévő fogak érzéstelenítése nem míndég tökéletes, de pár napos gyógyszeres gyulladáscsökenntés után ezek is tökéletesen elérzésteleníthetők.

Az ép koronájú fogak eltávolítása viszonylag egyszerű beavatkozás, ám a gyökerek száma itt is nehezítheti a beavatkozást. A szétálló gyökerek esetén érdemes szétválasztani őket, igy egyszerűbbé válik a foghúzás.

A letörött koronájú fog eltávolítása kicsit nehezebb feladat. Rendelőnkben, véső és kalapács használata nélkül is, humánus módon távolítjuk el ezeket a gyökereket.

Fogeltávolításnál előfordulhat:fogelt�vol�t�s3_s

- a fog törése
- a fogmeder vagy állcsont törése
- fogeltávolítás után vérzés léphet fel
- felső örlőfogak húzásakor az arcüreg megnyilhat
- a sebhely elfertöződhet, szájzár is kialakulhat

Fogeltávolítás utáni jótanácsok:

- amíg az érzéstelenítés tart tilos az étkezés.
- az első 24órában tilos öblögetni, szeszes italt és tejterméket fogyasztani
- ha ismételten vérzés lépne fel steril gézlapot kell a sebre helyezni és ráharapni.
- 24 óra eltelte után a sebhelyet fogmosás közben ovatosan meg kell tisztítani.

További cikkek a kategóriában

 • A barázdazárásról

  A barázdazárás az egyik leghatékonyabb szuvasodást megelöző, minimál invazív módszer.

 • A fogselyem használata

  A helyes és alapos fogmosás része a fogselyem használata. Az alábbiakban képek segítségével mutatjuk be a fogselyem használatát.

 • A konzerváló fogászatról

  A konzerváló fogászat a fogorvoslás azon részét foglalja magába, amely a fogak megtartását tűzte ki célul. Ebbe a témakörbe tatoznak a szuvasodások okozta problémák helyreállítása, továbba ezek egyenes, de kései következménye a fog ideg gyulladás.

 • A szájhigiéniáról

  A szájhigiénia fontossága

 • Az érzéstelenítésről

  Az érzéstelenítés módja, kockázata és mellékhatásai

 • A digitális röntgenről

  A digitális röntgen bevezetése nem csupán a fogorvos röntgendiagnosztikai látásmódját szélesíti ki, de környezettudatosságot sugalló technikává nőtte ki magát.

   

 • Az állapotfelmérés

  Az állapotfelérés fontossága nem vitatható, mint az sem hogy rendszeresen eljárjunk fogorvoshoz. Hisz csak megfelelő szakember képes megfelelő ellátást nyújtani. Az állapotfelmérés során sokszor okoznak meglepetést a pácienseknek  általános fogászati státuszukról. Ugyanakkor megfelelő diagnosztikai eszközök nélkül nem lehet megfelelő állapotfelmérést , kezelési tervet készíteni.

Információk

Címünk:

2800 Tatabánya, Turul út 1 ( térkép )

Bejelentkezés:

Tájékoztatjuk pácienseinket, hogy rendeléseinkre minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges:

Felnőtt és gyerek ellátás:

+36202571208

Szájsebészet:

+36707400700