info@gabrieldent.hu | +36-20-257-1208 | +36-20-973-7107

A szájhigiéniáról

" Fiatalon tegyél szert olyasmire, ami kárpótol majd az öregségedért" Leonardo da Vinci

A szájhigiénia fontossága

Leonardo da Vinciben, mikor a fenti mondata elhangzott, talán fel sem ötlött, hogy ezen jó tanácsával, egyszer a 21.században egy fogorvos, a szájhigiénia fontosságát próbálja majd hangsúlyozni. De gondoljunk csak bele.....

"Lerágott csont!..." mondják sokan, de sajnos a mai Magyarország sereghajtóvá vált fogászati vonatkozásokban is. Borzalmas adatokat produkálunk, nem csak az egy évben elfogyasztott fogkrém és fogkefe  per fő számát tekintve, de sajnos az elveszített fogak számát tekintve is. Mert a rossz szájhigiénés szokások egyenes következménye a túl korai fogvesztés és az ebből, előbb vagy utóbb kialakuló fogatlanság. De, nem csak a szájhigiéniás szokásaink rosszak, de a fogorvoshoz járási statisztikánk is lesújtó. A magyar társadalom nagy része csak, akkor keresi fel fogorvosát, már ha rendelkezik ilyennel, ha már nem bír fájdalmával. Az okokat a kialakult helyzetért mindenki ismeri. Nem is szeretnénk ebbe belebonyolódni.  Álljon itt most pár jó tanács,  a szájhigiénia terén.

Fog

Hasznos "agyoncsépelt" szájhigiéniás tanácsok:
- lehetőség szerint minden étkezés után mosson fogat, a száj zegzugos részeiben megrekedő pangó élelmiszerek bomlása kellemetlen szájszag kialakulásához vezet.
- az esti fogmosás után használjon fogselymet a fogközök kitisztításához, mellőzzük a fogpiszkálók használatát.
- szintén az esti fogmosás és fogselymezés után használjon, a kereskedelemben kapható, szájöblögető oldatot
- gyümölcsök fogyasztása után közvetlenül ne mosson fogat,várjon egy órát, mert a gyümölcsben lévő savak kioldják fogzománc alkotó elemeit, melyeknek nincs ideje visszaépülni.
- fogmosáshoz válasszunk közepes "medium" szálerősségű fogkefét. Ha a sörték elhajlottak cseréljük le.
- ne használjunk huzamosabb ideig ugyanazt a márkájú fogkrémet, a szájban lévő baktériumok hozzászoknak és nem csökken kellőképp a számuk. Ugyan ez érvényes a szájöblögető oldatra is.
- változtasson étkezési szokásain, kerülje a finomított cukrok fogyasztását, fogyasszon rostanyagokban gazdag ételeket, melyek rágás közben bő nyáltermelés mellett a fogazat öntisztulását idézik elő
- rágjon meg minden falatot alaposan, legalább 30-40 rágás/falat, az emésztés már a szájban elkezdődik.
- a cukormentes rágógumik fogyasztása szintén hozzájárul rágó aparátusunk öntisztulásához.

 

FogFogFogFogFog

További cikkek a kategóriában

 • A barázdazárásról

  A barázdazárás az egyik leghatékonyabb szuvasodást megelöző, minimál invazív módszer.

 • A fogeltávolításról

  Napjaink fogászatára a fogmegtartó kezelés vált mindennapos tevékenységgé. De sajnálatos módon , a fogorvos legnagyobb igyekezete ellenére, még így is  elkerülhetetlenné válhat a fog eltávolítása.

 • A fogselyem használata

  A helyes és alapos fogmosás része a fogselyem használata. Az alábbiakban képek segítségével mutatjuk be a fogselyem használatát.

 • A konzerváló fogászatról

  A konzerváló fogászat a fogorvoslás azon részét foglalja magába, amely a fogak megtartását tűzte ki célul. Ebbe a témakörbe tatoznak a szuvasodások okozta problémák helyreállítása, továbba ezek egyenes, de kései következménye a fog ideg gyulladás.

 • Az érzéstelenítésről

  Az érzéstelenítés módja, kockázata és mellékhatásai

 • A digitális röntgenről

  A digitális röntgen bevezetése nem csupán a fogorvos röntgendiagnosztikai látásmódját szélesíti ki, de környezettudatosságot sugalló technikává nőtte ki magát.

   

 • Az állapotfelmérés

  Az állapotfelérés fontossága nem vitatható, mint az sem hogy rendszeresen eljárjunk fogorvoshoz. Hisz csak megfelelő szakember képes megfelelő ellátást nyújtani. Az állapotfelmérés során sokszor okoznak meglepetést a pácienseknek  általános fogászati státuszukról. Ugyanakkor megfelelő diagnosztikai eszközök nélkül nem lehet megfelelő állapotfelmérést , kezelési tervet készíteni.

Információk

Címünk:

2800 Tatabánya, Turul út 1 ( térkép )

Bejelentkezés:

Tájékoztatjuk pácienseinket, hogy rendeléseinkre minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges:

Felnőtt és gyerek ellátás:

+36202571208

Szájsebészet:

+36707400700