info@gabrieldent.hu | +36-20-257-1208 | +36-20-973-7107

Az állapotfelmérés

Kezelési terv , góckutatás

Az állapotfelérés fontossága nem vitatható, mint az sem hogy rendszeresen eljárjunk fogorvoshoz. Hisz csak megfelelő szakember képes megfelelő ellátást nyújtani. Az állapotfelmérés során sokszor okoznak meglepetést a pácienseknek  általános fogászati státuszukról. Ugyanakkor megfelelő diagnosztikai eszközök nélkül nem lehet megfelelő állapotfelmérést , kezelési tervet készíteni.

Az állapotfelmérés során, diagnosztikus eszközök segítségével a fogorvos pontos képet nyújt a száj egészségi állapotáról. Folyamatát tekintve a következőkből áll:       - a páciens általános egészségi állapotának kikérdezése( kérdőív vagy szóban )
- a külső száj- arcvizsgálat
- a belső száj vizsgálata:  a lágy részek vizsgálata ( mely daganatkutatásra is ki kell terjedjen ), a fogászati státusz felállítása (  meglévő ép fogak, szuvasodások, eltávolításra váró fogak )
- diagnosztikus vizsgálatok: röntgenfelvétel, vitalitásvizsgálatok

A kezelési tervet ezek összességéből állítja össze a fogorvos, bizonyos prioritások figyelembe vételével. Ilyenek: a fájdalom csökkentése, a még menthető fogak ellátása, a menthetetlenek eltávolítása, majd a hiányzó fogak pótlása. A kezelési terv egyénenként változik és a kezelőorvos a szakma szabályai szerint igyekszik megoldani. Ha szükséges más orvosokat is bevon a kezelésbe ( szájsebész, fogszabályzó szakorvos, parodontológus vagy akár általános orvoslás területét érintő szakember). Sok esetben fordul elő, hogy fogorvos hívja fel a figyelmet, bizonyos szájüregi tünetek alapján, más szervi problémákra.


Olyan is előfordul, hogy más szervi ( pl. szív ) problémák kapcsán küldik a pácienst fogorvoshoz fogászati góckutatás miatt. Ennek lényege, hogy a szájüregi képletekkel  ( pl. fogak ) összefüggésben álló, tünetmentesen jelen lévő krónikus gyulladásos gócpontok alakulhatnak ki. Jellegüknél fogva, ezeket úgy kell elképzelni, mint egy betokozódott kórokozó lerakatot, melyből a véráram útján a kórokozók eljutnak a szervezet különböző pontjaira és ott betegséget okoznak. Ilyen betegségek a szívbillentyű gyulladás, vesemedence gyulladás, ízületi gyulladások vagy akár bőrgyógyászati problémák. Ezen gócok  diagnosztizálásához elengedhetetlen a röntgenfelvétel készítése. De nem elég felfedezni ezen gócokat, a megszüntetésük ép oly fontos. Ok-okozati viszony van a fogászati góc és a szervi kór között, ugyanis ezek megszüntetése után a szervi problémák is könnyebben , sok esetben spontán gyógyulnak.


További cikkek a kategóriában

 • A barázdazárásról

  A barázdazárás az egyik leghatékonyabb szuvasodást megelöző, minimál invazív módszer.

 • A fogeltávolításról

  Napjaink fogászatára a fogmegtartó kezelés vált mindennapos tevékenységgé. De sajnálatos módon , a fogorvos legnagyobb igyekezete ellenére, még így is  elkerülhetetlenné válhat a fog eltávolítása.

 • A fogselyem használata

  A helyes és alapos fogmosás része a fogselyem használata. Az alábbiakban képek segítségével mutatjuk be a fogselyem használatát.

 • A konzerváló fogászatról

  A konzerváló fogászat a fogorvoslás azon részét foglalja magába, amely a fogak megtartását tűzte ki célul. Ebbe a témakörbe tatoznak a szuvasodások okozta problémák helyreállítása, továbba ezek egyenes, de kései következménye a fog ideg gyulladás.

 • A szájhigiéniáról

  A szájhigiénia fontossága

 • Az érzéstelenítésről

  Az érzéstelenítés módja, kockázata és mellékhatásai

 • A digitális röntgenről

  A digitális röntgen bevezetése nem csupán a fogorvos röntgendiagnosztikai látásmódját szélesíti ki, de környezettudatosságot sugalló technikává nőtte ki magát.

   

Információk

Címünk:

2800 Tatabánya, Turul út 1 ( térkép )

Bejelentkezés:

Tájékoztatjuk pácienseinket, hogy rendeléseinkre minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges:

Felnőtt és gyerek ellátás:

+36202571208

Szájsebészet:

+36707400700